Isı Kaybı

 

Isı Kaybı
 
Doğalgaz, çok konuşularak, çok tartışılarak girdi hayatımıza ve çoktan bir parçamız oldu. Evinde doğalgazı olanlar sonbaharın gelişiyle birlikte kombilerini yakmaya ve ısınmaya başladı bile. Ucuz, yüksek enerjili, temiz ve çevreye saygılı doğalgazı daha yakından tanımak istedik. 

" Doğal gaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı karbonlardan oluşan havadan hafif, zehirsiz, renksiz, kokusuz bir gazdır.Yine de sızıntı ihtimaline karşı özel olarak kokulandırılır. 

" Aynı zamanda temiz ve çevreyi kirletmeyen bir yakıttır. Havayı kirletici kükürt oksitleri ve karbon tanecikleri gibi atık maddeler meydana getirmez. 

" Kömür ve diğer yakıtlardaki gibi kükürt içermediğinden cihazların sık temizlenmesi gerekmez. Kombi ve kazanların yanma yüzeyinde artık madde oluşmadığı için cihazların kullanım süreleri de artar. 

" Havadan hafif olduğu için yükselir ve böylelikle LPG'ye göre bir avantaj elde eder. 

" Doğalgazla çalışan kombilerdeki kontrol sistemleri ile gereksiz yakıt tüketimi önlenir. Böylelikle hem enerji tasarrufu sağlanır hem de ekonomiktir. Yanıcı ve yakıcı maddeler gaza diğer yakıtlara oranla kolay karıştığı için daha fazla ısınma sağlanır.

" Doğalgaza geçmek son derece pratiktir. Kalorifer tesisatı yaptırmak ve bir kombi satın almak yeterlidir. Binanız zaten kaloriferli ise kazanlarınızı da kolaylıkla doğalgaza uygun hale getirebilirsiniz. 

" Depolama maliyeti sıfırdır.

" Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışım oluşturur ve kolay yanar. Tam yandığında mavi bir alev oluşturur.

" En ucuz yakıtlardan biridir. Ayrıca önce kullanır, sonra ödersiniz. 

" Gerek ısıtmada, gerek sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlar. Kömür kokusu, mazot kokusu, is, duman sorunları, kömür - tüp bitti dertleri yaşanmaz doğalgaz ile. Doğal ve kesintisiz kullanım olanağı verir.
Daha çok verim için...
" Öncelikle konutun yalıtımını yapılmalı. Çünkü sadece çatıdaki ısı kaybı yüzde 20 civarında. İzolasyon artırılırsa, ısı kaybı azalır. 

" Kapı ve pencereler yeniden yaptırılırken izoleli malzemeler tercih edilmeli. Boşluklar pencere süngeri ile kaplanmalı. Zira pencere ve kapılardaki ısı kaybı da yüzde 15 civarında. 

" Akşamları perdeler kapalı tutulmalı. Böylelikle sıcaklık içerde kalır ve enerji tasarrufu sağlanır. 

" Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar ile engellememeli. Radyatörün etrafı eşya ile örtülürse yakıt tüketimi yüzde 15 artar.

" Doğalgaz sistemine ısı ayarlı termostat monte ettirilmeli. Bu yöntemle de enerji tasarrufu mümkündür. 

" Kombinin ısıtıcısı 19 dereceye ayarlanmalı. Doğalgazdan en yüksek verim bu şekilde alınır. 

" Evden bir günden fazla uzak kalınacaksa, termostat kapatılmalı.
Doğalgazın geleceği
" Doğalgaz, boru hattı ile Rusya'dan, İran'dan ve sıvılaştırılmış olarak tankerlerle Cezayir ve Nijerya'dan temin ediliyor. 

" Doğalgazın dünyada tahmin edilen rezerv miktarının sadece %14 -15'i işletilebiliyor. Bu bile dünya tüketimine yaklaşık 70 yıl yetebilecek bir miktar. Rusya, İran ve Irak'ta doğal gaz kaynakları bulunuyor. 

" Ayrıca Türkiye'de Mardin civarındaki Çamurlu sahasında 1 milyar metreküplük rezerv ve Trakya'da 14 milyar metreküplük rezerv var. 

" Bunun yanı sıra doğal gaz kaynakları çeşitleniyor, doğal gaz tank çiftlikleri (Trakya'da) oluşturuluyor, doğalgaz teminindeki güçlük riski daha da azaltılıyor. (*)


Etiketler : Isı Kaybı